strelica   Home REISGIDS

 

 

TAVIRATavira, beschreven in vele reisgidsen als het ´Venetië van de Algarve´ is zeker één van de meest authentische stadjes in de Algarve en meer dan een bezoek waard.

Historisch gezien was Tavira altijd een zeer belangrijke havenstad in de Algarve met overblijfselen van de Moorse en Romeinse bezettingen.

Momenteel is er een grote vishandel langs de rivier die door Tavira loopt. Vroeger ooit het meka van de tonijnvisvangst in Portugal. De meeste ankers kan u nog steeds zien op het strand van Barril, op ongeveer 5 kilometer van Tavira.

Tavira is gescheiden door de rivier Gilão. De romeinse brug met zeven bogen die de rivier overspant, vormt het centrum van de stad. Tavira is volledig herbouwd in de 18e eeuw na de beruchte aardbeving van 1755 waarbij de meeste gebouwen zo goed als vernield werden.

De kerk van Santa Maria do Castelo is één van de 37 kerken die zich in Tavira bevinden.

Een voorbeeld van renaissancistische bouwstijl in de Algarve is het portaal van de gebouwde Misericordiakerk in 1541.

Rondom het stadscentrum staan nog de 13e eeuwse muren die de stad omheinen, binnen in dit stadsgedeelte heeft u een mooie botanische tuin en een Camera Obscura. Vanuit de Camera Obscura heeft u een prachtig overzicht over de stad Tavira en hun speciale dakstructuren.

Tavira heeft een groot aanbod van typische restaurantjes langs de rivier met zeer lekkere visgerechten en de typische lokale aperitiefwijn ´Vinho Verde`. Dit is een soort witte wijn met bubbels. Her en der in de stad vind je kleine pleintjes en tuintjes, en heel wat ´cafeterias` met koffies en pastel de natas, een lekker romig taartje uit de streek.

De stranden van Tavira maken deel uit van het Nationaal Park Ria Formosa, dit park begint voor de kust van Faro en loopt verder door tot voorbij Cabanas. Dit is een beschermd natuurgebied met prachtige kilometers lange witte zandstranden. Een absolute topper voor natuurliefhebbers en wandelaars. Het paradijs voor vogelliefhebbers.

Slechts weinige stranden in Europa hebben zo dikwijls een blauwe vlag. U kan er prachtige boottochten maken en met een treintje kan u te voet tot op het strand van Barril geraken.

Ongeveer 7 kilometer ten Noorden van Tavira kan u de prachtige watervallen vinden van ´Moinhos da Rocha´. Een houten loopbrug biedt u de mogelijkheid aan om een mooie wandeling te maken langs het riviertje dat uitmondt in een meer. Dit meer ‘Pego do Inferno’ genaamd, heeft u de gelegenheid om van een picknick te genieten of een frisse duik te nemen in het water.

Er zijn verschillende lokale festivals in Tavira met life muziek, straattheater en open lucht cinema in de zomermaanden. Eén van de belangrijkste festivals is het Sâo joâo Festival op 24 juni, waarbij Tavira volledig versierd is met papieren bloemen, de lokale bewoners hun traditionele kledij aantrekken en prosessies plaatsvinden. Dit alles gepaard gaande met lekkere sardientjes en een lokale lekker wijn.

Voor verdere informatie over lokale festivals en/of activiteiten, kan u de volgende website raadplegen.  http://cultura.cm-tavira.pt/index.php?mlingua=en&pagina=

Of u kan ten rade gaan bij het lokale toeristenbureau: Rua Da Galeria nr. 9, Tavira.

 

CABANAS EN CACELHA VELHA


Cabanas is een toeristisch dorpje op ongeveer 8 km van Tavira gelegen.

Een mooie, net gerenoveerde wandelweg langs het dorp, met aan de ene kant de Ria Formosa en aan de andere kant van de weg mooie kleurrijke vissersbootjes, kaffeetjes en restaurants, maakt dit plaatsje zo speciaal.

Het mooie strand van Cabanas is gelegen op een eiland net voor de kust, welke deel uitmaakt van het Nationaal Park Ria Formosa. Er zijn regelmatig vissersbootjes die heen en terug varen van het dorp naar het eiland, slechts enkele minuten te varen. Het eiland is ongeveer een 7-tal kilometer lang wit zandstrand. Gedurende de zomer is er een bar op het strand dat open is voor een drankje of een snack.

Op de hoofdweg van Cabanas zijn er heel wat restaurants en bars die hun heerlijke maaltijden aanbieden. Gedurende de zomer zijn er verschillende festivals en lokale marktjes die u de lokale sfeer van Portugal laten opsnuiven, dit met fado muziek en diverse portugese life bands.

Cabanas is zeer dicht gelegen bij de golfterreinen Benamor en Quinta da Ria, die beiden excellent zijn om er te golfen.

Een prachtige wandeling kan je maken langs de kustlijn tot in Fabrica. Meer dan een bezoekje waard is eveneens het dorpje Cacela Velha. Dit geeft u een beeld hoe de Algarve er jaren geleden moet uitgezien hebben, met zijn prachtige pitoreske kleine kaffeetjes en restaurants.

Vanuit Cacelha Velha heeft u een prachtig zicht over het Nationaal Park Ria Formosa met zijn eilanden voor de kust. Gedurende de zomermaanden vindt er in Cacelha Velha altijd een lokale typische Moorse markt plaats met Marrokaanse koopwaren.

 

SANTA CATARINA


Santa Catarina is een klein dorpje gelegen ten Noorden van Tavira en ten Zuiden van São Bras de Alportel. Santa Catarina is omgeven door kleine typische, landelijke dorpjes her en der verspreid. U heeft hier een prachtig zicht op een licht heuvellandschap en heel wat groen. Het is de ideale omgeving om te wandelen, fietsen, paardrijden, vogels observeren, kortom om een beetje dichter bij de natuur komen te staan.

Gedurende de maanden januari tot juli kan u er prachtige velden vol bloemen zien en staat alles in volle bloei. U kan er oleander en thym wild zien groeien in de velden om u heen.

Vanop de heuvels heeft u een prachtig zicht over de kustlijn en de Atlantische Oceaan. U kan er over de valleien heen verre uitzichtspunten zien; vol met Eucaliptis bomen, eiken en wilde olijfbomen.

Gedurende de zomermaanden wordt de omgeving droger, daar het in de Algarve tijdens de zomermaanden zelden regent. U heeft echter altijd wel een lekkere bries op één van de heuveltoppen door de Atlantische Oceaan. Dit Mediteriaans klimaat biedt een grote varieteit aan fauna en flora uit de streek. U vindt er honderden verschillende plantensoorten en heel wat vogelsoorten en ander wildleven. Elke vierde zondag van de maand heeft Santa Catarina een lokale markt in het dorp. Hier kan u vele handicrafts van de streek vinden, zoals rieten mandjes, honing, worst, fruit en groenten en nog heel wat meer.

In het dorp kan u verschillende goede kwaliteitsrestauranten vinden die typische Portugese maaltijden aanbieden. Restaurant O Monte ligt in de valley van Umbria – de eigenaar en chef, Anna Lidia, biedt er de dagelijkse menu aan met visgerechten en/of vleesgerechten.

Rondom Santa Catharina heeft u heel wat andere kleinere dorpjes in de buurt van Corte do Vidreiro. Hier kan u nog glasbewerkers te werk zien in het dorp. U moet zeker ook het ´vuurwater`eens uitproberen, Aguardente in het kaffeetje Varzeas do Vinagre of de gelegenheid nemen om te paard een begeleid tochtje te maken door het prachtige heuvellandschap van de Algarve. Een hoger gelegen uitzichtspunt is Agua da Tabuas en Mesa da Cume, welke prachtige uitzichten geven over de kustlijn. Er zijn ook een paar goede restaurantjes te vinden onderweg zoals Mesa da Cume and Bemparece.

 

FARO


De stad Faro is de hoofdstad van de Algarve. De meeste vakantiegangers leren Faro alleen op de luchthaven kennen.

Faro werd in de Moorse tijd gesticht, maar door de grote aardbeving van 1755 werden de meeste gebouwen in de oude stad verwoest.

Binnen de stadsmuur ligt de kerk Sé dat na de verwoesting door de aardbeving weer werd opgebouwd.

Een andere kerk die de moeite waard is voor een bezoekje, is de Largo do Carmo, dit is een kerk, waar achteraan een kapel aanhangt. Deze kapel werd gebouwd met menselijke beenderen, daar er toendertijd een tekort aan bouwmateriaal was. Dit is echter geen aanrader voor gevoelige zieltjes!

Het commerceële deel van Faro heeft een groot aanbod van winkeltjes, restaurantjes en café’s. Het shoppingcentrum ´Forum Algarve` is eveneens de perfecte gelgenheid om nog een paar laatste inkopen te doen vooraleer u zich op weg naar de luchthaven begeeft.

In Faro, Loulé en voornamelijk aan de west kust van Faro is er een groot aanbod van festivals, typische marktjes en lokale feestjes gedurende de ganse zomer.

 

SANTA LUZIA


Santa Luzia is gekend als de ´hoofdstad`van de Octopus, daar de vangst van Octopus zo groot is in dit dorpje. Het dorp Santa Luzia biedt een grote varieteit aan restaurants, lokale café’s en het typische leven van de vissersfamilies. De hoofdweg van Santa Luzia, die parallel loopt met de rivier Ria Formosa biedt u een prachtig zicht op dwarrelende visserssloepjes in de vissershaven.

Het dorp Santa Luzia ligt midden in het Nationaal Park Ria Formosa, dit park strekt zich uit vanuit Faro tot aan de Spaanse grens en bestaat uit heel wat kleine eilandjes voor de kust. Verschillende eilandjes kan men enkel en alleen met de boot bereiken, het eiland voor Santa Luzia kan men echter te voet bereiken via een brug over de rivier Ria Formosa. Op dit strand – Barril genaamd – vindt u een prachtig wit, lang zandstrand. Er zijn ook nog een paar voormalige vissershuisjes te bewonderen, waarvan men nu een restaurant gemaakt heeft en een sportcentrum.

U kan eveneens in het hoogseizoen een bootje nemen vanuit Santa Luzia dat u naar het strand van Terra Estreita brengt. Dit is een strandje op het eiland voor het dorp met prachtige witte, lange zandstranden. Deze bootservice gaat enkel en alleen in de zomermaanden door.

Het tweede weekend van augustus is er telkens een dorpsfeest in het dorp Santa Luzia, ´Festa de Pescadores`genaamd. Gedurende dit dorpsfeest wordt er een groot podium opgezet in het dorp en worden er vier dagen lang gefeest, gedanst en muziek gespeeld. Een echte belevenis als je de echte sfeer van de Portugezen wil opsnuiven.

 

OLHÃO


De belangrijkste industrie in deze vissersstad, 15 km van Faro en 20 km van Tavira, is de visvangst.

Langs de rivier in het centrum van Olhão zijn er twee grote overdekte markten met een groot aanbod van verse vis, groenten en fruit.

De kleine enge straatjes en platte daken geven u het gevoel een tikje Afrikaanse invloed te hebben.

De haven van Olhão is beschermd door twee eilanden met prachtige stranden aan de Atlantische Oceaan, het eiland (ilha) van Culatra en het eiland (ilha) van Armona, beide eilandjes kan men bereiken via een ferry boot vanuit de haven dichtbij de markt in Olhão.

De eilanden zijn tussen 10 en 20 minuten met de ferry boot. Op het eiland zelf zijn een paar huizen gebouwd die voornamelijk voor vakantie doeleinden gebruikt worden. Er is een zeer populair vis festival in de maand augustus met life muziek en waar men heel wat verschillende vissoorten kan proberen.

 

FUZETA


Fuzeta is een zeer actief pitoresk dorpje met kleurrijke vissersbootjes her en der verspreid. Vanuit Fuzeta wordt aan heel veel visvangst gedaan.

Ferry boten gaan naar het eiland van Fuzeta waar een klein strandje is met een café, een wandelweg en ideaal voor kleine kinderen.

Elke eerste zondag van de maand is er altijd een vlooienmarkt langs de kade van Fuzeta.

 


Woning zoeken

 

Zoeken naar: searchic
Aankomst:
Vertrek:
Zwembad:   Slaapkamers:  
Zoek accomodatie

Nieuwe Villa's

Winter Rentals

Special Offers

Nieuwsbrief

Geef uw e-mail adres in om op onze lijst te komen voor verdere informatie.

Wij nemen het privé gebruik van uw gegevens zeer serieus, we zullen ook nooit uw privé gegevens aan derden geven.
Joomla Extensions powered by Joobi